понеделник, 22 юни 2009 г.

ВОЕНЕН ПЛАН

Планът Шлифен е общ стартегически план на германския генерален щаб за победа над Франция, разработен в годините преди 1914.

Наречен е на името на своя автор, Алфред фон Шлифен .
Най-общо той предвижда бърза мобилизация, пренебрегване на неутралитета на Люксембург, Белгия и Холандия и масово нахлуване на немски войски през Белгия на юг, в гръб на френската защита, възползвайки се от слабото ляво крило на французите в Елзас и Лотарингия. Това е решено, за да не се стига до директни сблъсъци със силно укрепените френски позиции на границат. Така се рискува атака от страна на Великобритания, но в противен случай има опасност от руско нападение. След загубата при река Марна, където френската армия преминава в настъпление срещу отслабения десен германски фланг, планът Шлифен е претърпява неуспех. Без подробности, Германската атака изгубва устрема си, разделя се на две и Планът Шлифен е провален, преминава се в окопна война.



Планът Шлифен е проигран отново пред германския генерален щаб през Втората Световна Война от Халдер, т.е. преминаване пре „ниските” страни Холандия и Белгия. Французите са напълно убедени, че германците ще нападнат по този план.

Но Ерих фон Манщайн предлага свой собствен план за нахлуването във Франция на базата на опита си в Полша, където той вече е овладял тактиката на Блицкрига। Манщайн напълно отрича първоначално набелязания план "Шлифен" и измисля своя собствен план наречен Операция “Sichelschnitt” /режа със сърп/. Основната му идея е да използва концентрираната сила на танковете през „високите” Ардени /максимална им височина е 694 метра/, за да превземе мостовете по река Мозел към Седан и река Маас. След което да удари на изток, като обходи линията “Мажино” и по този начин отрязва френските армии на север.


Идеята и на двата плана е заобикаляне на укрепените райони на Южна Франция. Предвидени са възможните действия на противника и евентуалните съюз. Въвлечен е и значителен ресусрс 2 000 000 войници и 6 000 оръдия в Плана Шлифен и около 3 000 0000 войници и два мобилни корпуса (окло 2 000 машини) през Втората Световна Война. Успехът на Плана на Майнщайн идва от бързината /блицкрига, за който ще стане дума по-късно/ и изненадата /неочакваното преминаване на танковете съсредоточени в корпуси през планински терен/.

Политическите цели и на двата плана са териториално разширение и присъединяване на територи. Стратегията съвпада само по посоката на удъра, но в останалата си част като начин на организиране и изпълнение е различна. Освен това подготвените съюзи също се различават. Например Великобритания остава противник в битката за Франция и в първи и във втория план, но докато в Плана Шлифен Русия е противник, то във варианта на Майнщайн е осигурен неутралитет на Съветския съюз.

*****

3 коментара:

  1. "Германия над всичко..." и до днес се пее в химна на Германия. Историята ни показа, че със стратегията на "Blitzkrieg" /Светкавичната война/ Германия успя да окупира цяла Европа... Превзе Полша с лекота, прегази Франция, подгони в паническо бягство англииския експедиционен корпус и обкръжаваше съветските армии в похода на изток. Но когато Червената армия промени стратегията си в съответствие на доктрината си, тя буквално помете Вермахта. Червената армия щеше да победи и без съюзниците.

    ОтговорИзтриване
  2. Hurrah, that's what I was exploring for, what a stuff! existing here at this weblog, thanks admin of this site.

    Visit my blog post :: affordable wedding dresses

    ОтговорИзтриване