неделя, 1 ноември 2009 г.

МАНИПУЛАЦИЯТА







"Много повече гениалност се иска, за да правиш любов, отколкото да командваш аррмии." Ниньон дьо Ланкло

Хората непрекъснато се опитват да ни въздействат, да ни казват какво да правим, а ние си затваряме ушите от страх да не ни убедят.

Да манипулираш означава да съблазняваш. Думата „съблазнявам” /seduction/ произлиза от латинската дума „подвеждам”, „заблуждавам”

Ако предложите на някой нещо, с което да удовлетворите пристрастията му, в момента в който се задоволи ще ви предаде. За да съблазниш някого било то сексуално, обществено и дори политически, трябва първо да го очароваш и да го накараш да се „влюби”. Влюбеният човек лесно се предава и трудно ще ви предаде. Съблазняването е форма на власт, на която колкото повече се противопоставяте, толкова по неустоимо ще чувствате очарованието му. „Що е щастие? – Усещането за увеличаващата се сила, власт, усещането, че е преодоляно поредното препятствие.” Фридрих Нцше Антихрист. Притежаването на тази сила не изисква пълно преобразяване, на характера или външно. Манипулирането е игра с психиката.

Съзнанието на манипулатора е насочена не навътре към него, а навън към другия. Първият ход на манипулатора е да се вмъкне под кожата ви и да види света през вашите очи. Всеки чувства несигурност както писах по долу в статията за „Съзнанито...”, но съблазнителят я преодолява, това повдига духа му и всеки иска да е около него. Той предлага удоволствие и кой би устоял на такова предложение.

Мъжът трябва да се владее, да има чувство за отговорност и да бъде разумен. Жена, която изисква това от един мъж няма да го съблазни, няма да може да го манипулира. Обаче, ако го освободите от тези ограничения и му предложите удоволствие заредено със сексуалност, мъжът ще загуби контрол върху себе си. Но не заприличвайте на проститутка или куртизанка, мъжът може и да хукне след вас, но скоро ще загуби интерес. Бъдете „лека”, но недостижима, накарайте го да фантазира, така ще му внушите че действа по своя инициатива. Променяйте правилата и провокирайте с изненади, това държи мъжа в страх и го извежда от равновесие. Въздействайте му и първосигнално, т. е. с физическият си облик. Сега си представете, че не сте жена, а кола!

Жената винаги се чувства недостатъчно желана и недооценена. Мъжете винаги имат други приоритети, за да отдават значение на това. Ако някой покаже на една жена, че я желае и е готов да отиде до края на Света за нея, това ще стимулира силно нейното въображение.
Дори и да е нечестен и неморален това ще го прави още по-желан. Странното е, че един мъж, който е неприкрито безчестен, непочтен и изобщо не се интересува от брак, би се харесал на жените. Но именно този тип е оказвал фатално въздействие през цялата история и във всички култури. За разлика от обичайния представител на мъжкият пол, които е ангажиран с всичко друго – работа, спорт, кола, хоби, един съблазнител е очарователно неубоздан и „роб на своята „любов” /обект/. Той предлага това, което обществото не позволява – тръпката от докосването до риска. Живота на една жена е обречен на скучно ежедневие и вечно разсеян и неглижиращ я партньор. Силното желание увлича жената. Бъдете уверен и не се тревожете, че може да сбъркате, докато сте в плен на нейния чар, тя няма да мисли за последиците. Не се спирайте пред нищо, ако не срещнете съпротиви или пречки, трябва сами да си ги създадете. Вие предлагате нещо забранено – това привлича. Внушавайте на вашата жертва, че участва в нещо вълнуващо и опасно. Не забравяйте за репутацията си – щом толкова жени са се предали, значи има защо. Никога не прикривайте и не се оправдавайте за лошото си име, напротив изтъквайте го и дори го преувеличавайте. Думите са „оръжието” – думите са слабост на жените. Да не си въобрази някой, че трябва да изиграе всичко, което е наговорил, няма нужда от това. Сега можете да продадете парфюм, хапче за отслабване, масажен гел и какво ли не, стига да е предназначено за жени.

И сега си обяснявате, защо някои марки имат своите обожатели.

И това не е всичко, очаквайте продължение и то скоро...


*****

4 коментара:

  1. МАНИПУЛАЦИ,
    психология, пазар, война, маркетинг, мениджмънт, реклама.

    ОтговорИзтриване
  2. "........Мъжът трябва да се владее, да има чувство за отговорност и да бъде разумен. Жена, която изисква това от един мъж няма да го съблазни, няма да може да го манипулира. Обаче, ако го ОСВОБОДИТЕ от тези ограничения и му предложите удоволствие заредено със сексуалност, мъжът ще загуби контрол върху себе си. Но не заприличвайте на проститутка или куртизанка, мъжът може и да хукне след вас, но скоро ще загуби интерес..........."
    А това важи ли за мъжа "вкъщи". Как само да го "съблазнявам" и да го ОСВОБОДЯ от ангажиментите му?! Явно тази техника ми убягва толкова години :). Бих се радвала на съвета ВИ като мъж и ....... надявам се да не надделее мъжката Ви солидарност :)!
    Поздрави!
    РД

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за коментара!
    Ще Ви напиша специална сгатия, провокирана от Вас :)

    ОтговорИзтриване
  4. Истината е, че манипулацията е навсякъде. Ние въздействаме един друг, дори и на себе си, при всякакъв вид комуникация – четене на чужди материали, разговор с приятел, поглед над останалите...Целта на всеки един от нас обаче е да не стане жертва на злонамерена манипулация. За да можем да се предпазим от изкусните манипулатори обаче, трябва да познаваме методологията им на работа, начина на мислене и на действие. Голяма част от тях са свикнали с недосетливи жертви срещу тях, като могат лесно да се издадат. Не всички, но достатъчно. Затова често можем да разберем намеренията на фалшивия дилетант с леката приплъзнала се усмивка, неспокойни движения на пръстите, шарене на очите или следейки внимателно как сам се оплита в думите си.
    Благодаря ти!
    Димарк

    ОтговорИзтриване