сряда, 18 ноември 2009 г.

МАНИПУЛАЦИЯТА – продължение



Да флиртуваш означава да отлагаш удоволствието от успеха и това е най-високото постижение в изкуството на съблазняванет. Да подмамвате с обещания и илюзии за удоволствие, щастие, известност, слава, власт, т.е. всичко което изглежда достатъчно мъгляво, но попадне ли жертвата ви в капана ще ви следва неотклонно. Да флиртуваш означава да създаваш впечатление за независимост, индиректното послание към другия е – „Нямам нужда от теб!”. С този нарцисизъм провокирате желание да бъдете покорени, но всъщност вие водите играта. Никога не удовлетворявайте до край обекта си, бъдете на моменти топли и близки, на моменти хладни и далечни. Запомнете, че колкото по отявлено преследвате някого, толкова по вероятно е да го отблъснете. Битува схващането, че вниманието вдъхва увереност и ние често правим тази грешка, с което по-скоро предизвикваме досада. Ако искате да тичат по петите ви, отдръпнете се навреме. Флирта не е толкова в дразненето и изкушаването, а в емоционалното отдръпване. Обектът ви трябва да е под постоянно напрежение. За да постигнете това трябва да демонстрирате, че сте емоционално удовлетворен, т.е. вие сте си сомодостатъчен. Това ще ви направи удивително привлекателни. Ето защо никога не ревнувайте, това ще подкопае репутацията ви, но предизвиквайте ревност. Важното е да не се ангажирате емоционално и физически, целта е вие да си играете с чувствата на другите.

Ако това да флиртуваш ви се струва „по-грубо”, то тогава очаровайте. Очарованието е по-пасивен вариант на манипулация. Чаровниците създават атмосфера, в която всички се чувстват добре. Те отклоняват вниманието от себе си и го насочват към своя обект. Те насочват вниманието си към основните човешки слабости – суета и самолюбие. В присъствието на такива хора самочувствието ви се повишава, това ви прави зависими и те могат да упражнят по-голяма власт над вас. Думата чар идва от лат. carmen, което означава песен. Притъпяването на трезвото мислене и привличането на вниманието е насочено към това, над което обектът ви има най-слаб контрол, т.е. егото, суетата и самочувствието му. „Говори на някого за самия него и той ще те слуша с часове” Б.Д. Правилото е не прекалявайте с вниманието, защото може да се издадете, отдръпвайте се, но само с една идея.

Флиртувайте с подчинените си и очаровайте началниците си! Ползването на определен начин за манипулиране, няма значение дали се ползва от мъж или жена и дали е насочен към мъж или жена.

*****

5 коментара:

  1. МАНИПУЛАЦИЯ
    мениджмънт, флирт, очарование, съблазняване

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти,ще го имам в предвид:Флиртувайте с подчинените си и очаровайте началниците си!
    Димарк

    ОтговорИзтриване
  3. по логиката ,която следва статиято бъркаме манипулацията с лицемерието. Манипулацията далеч няма само отрицателна конотация. Ако използваме техниките на манипулацията градивно в професионалния си живот това е по-скоро положително, отколкото отрицателно. Манипулирането в личния живот е нещо съвсем различно, което няма допирни точки със здравия морал и моите лични разбирания

    ОтговорИзтриване
  4. wow аз нямам думи :Х .. ще имам си4ко в предвид .. моляте искам о6те информация за маниполирането .. за6тото на мен ми е адски нижна моляте пиши ми на skype: versache5 ще сум ти МНОГО БЛАГОРАРЕН ... или ми пи6и на email: palopalo@mail.bg .. благодаря (бол)

    ОтговорИзтриване
  5. Полезен текст.
    Ако може, още по темата.
    :-)

    ОтговорИзтриване