събота, 26 септември 2009 г.

МАРКЕТИНГОВИЯТ ГЕНЕРАЛ

"Най-важното във войната е задължително преди всичко да се разгадае пълководеца на противника и да се изяснят неговите качества.
Ако срещу него се приложи тактика в зависимост от качествата му, може да се постигне успех без особени загуби." /Удзъ/

И така побеждава този пълководец, който се ползва с доверието на суверена. Този, който не се ползва с доверието на суверена не трябва да поема командването! Това се повтаря многократно във всчки трактати за войната.

Със стратегия се занимава само пълководеца!

Успешният генерал не се вглежда в тактическите трудности, натискът му е върху постигане на стратегическите цели.
Колкото повече хора са замесени в създаване на стратегии, толкова повече се намалява възможността, тяхната работа да е наистина добре свършена. Всеки се стреми нагоре, всеки иска да блесне.

Бизнесът изпитва все по-голяма нужда както от маркетингови, така и от полеви генерали. Това са хора, които могат да поемат готовност за планиране и провеждане освен на директни, така и на тотални маркетингови операции.

„От хилядите, които притежават забележителни умове, смелост или сила на волята, едва ли ще се намери един, който да съчетава в себе си всички тези качества, за да стане ако не велик, то поне посредствен генерал.”. /Карл фон Клаузевиц/

Множество “безцветни” капитани, както писах вече, маневрират на полето на маркетинговите срежения без да привличат особено внимание към себе си и без да полагат каквито и да са усилия да мотивират и въодушевяват войските си.

Бизнесът изключително много се нуждае от военачалници било то мъже или жени, готови до поемат върху себе си отговорност при планирането и изпълнението на своите маркетингови програми. Във времето, когато бизнеса се нуждае от истински генерали, компаниите въведоха две точно обратни направления - диверсификацията и децентрализацията. Има компании, в която всеки се занимава с псевдостратегия и всеки се стреми да премине линията на уволнението, освен чрез излишно разширяване на щата и чрез дублиране на функции.

Още по добър вариант да преминете линията на уволнението е да ползвате маркетингов консултант. Ще похарчите средства, но ще спите по-спокойно. Освен това маркетинговият консултант е иделния двоен агент, той съветва и противника. Освен това е предвидим и манипулируем, защото опрерира с данните предоставени от вас и пазарните проучвания, които би трябвало да са ви познати.

Посредствените генерали в повечето случаи са самовлюбени /т।нар. "мачо"-тип/. Девизът им е: "Аз знам, аз мога, никой не може да ме съветва". Маркетингът ги привлича с паралела между военните действия. Те твърде често само взаймстват от военния език, обърквайки войските и пробивите си. “Мачо-типът” с лекота защитават решения вземани в миналото, тъй като са емоционално свързани с предишни действия и „стратегии”. Но поне никога не стигат до крайна решителност, тъй като такива действия са смърт за компанията, по скоро могат да станат опасни за себе си с губещите си начинания. Не е задължително да си добър генерал или стратег, за да станеш лидер. Суетния и самодоволен човек, който гръмогласно привлича вниманието към себе си, може да стане „идеална фигура” за компания, която се нуждае от лидерство, в която духът на служителите е толкова нисък, че каквато и стратегия да се предложи не би имала никакъв шанс за успех. Такава компания има нужда от лидери, които да вдъхновят хората, но доколко ще са успешни такива хора, след поредното поражение, което неминуемо ще пртърпят. Маркетинговата победа най-вече укрепва бойния дух на хората. Така че не само не преувеличавайте ролята на такива „лидери”, а се пазете от тях. Сун Бин казва: „Ако има високо мнение за себе си, но в действиетлност е некомпетентен, това е недостатък, който може да се окаже фатален.”

*****

2 коментара:

  1. Във всяко изречение тук е вложена много мисъл.Историческият подход и сравнение на миналото с настоящето придава уникалност на идеята за приложение на военните стратегии при вземане на пазарни решения.
    Продължавам да следя с интерес блога!

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре казано..със стратегията се занимава само пълководеца..'Въпросът е да знаеш под каква форма да покориш противника''или с великолепна психологична атака.

    димарк

    ОтговорИзтриване