вторник, 1 декември 2009 г.

БИТКАТА ЗА СЪЗНАНИЕТО – І-ва част

В блога има статия за „СЪЗНАНИЕТО ката ТЕРЕН НА ПАЗАРНИТЕ БИТКИ" http://pzarnavoina.blogspot.com/2009/08/blog-post.html Сега искам да продължим със стратегията за завладяването на този терен. Уловките и интригите в изкуството на войната произлизат от човешките чувства. Ако проявите несръчност ще породите подозрения и тогава няма да можете да се възползвате от нито един похват.

Всеки позволява да бъде манипулиран в определени граници, така че не увеличавайте непрекъснато натиска, тъй като той /натиска/ поражда съпротиви. За превземането и окупирането на съзнанието се използва комуникацията. Това е вид война, чието бойно поле са съпротивляващите съзнания на хората, т.е. терен на който вече най-често има настанени и добре окопани противници. Целта е да пробиете тяхната защита и да завледеете съзнанието. Това отново ни изправя пред конкурента, а не срещу обекта, който искаме да завладеем и подчиним. В тази битка няма приятели и съюзници, всички са врагове, някой явни други тайни или потенциални.

Стартегията има само един критерий за правилност и той е – ефективност, т.е. целта оправдава средствата. Морал, нравственост и други подобни се използват само и единствено за постигане на целите.
  1. Най-повърхностният начин да повлияем на другите е чрез разговор, който може да приключи с формално изслушване или да прерастне в словесна схватка. В спора никога не се ражда истината, най-често води до лична вражда. Докато вие излагате аргументите си опонента ви не ги приема, а обмисля как да ви атакува. „Даже още по-безразсъден е оня, който се е хванал за думите и фразите и с тях се опитва да постигне разбирателство. Това е все едно да дращиш с ръка по подметките си, за да почешеш стъпалото си.” казва един учител по Дзен. Ще добавя и още една мъдрост: Словото е дадено на човека, за да прикрива мисълта му. До тук се опитах да покажа, че ефективна комуникация не се получава с приказки. Веднъж думите излезли от устата ви се преработват субективно и смисълът им се изкривяват от другите, което още повече обезсмисля този начин на въздействие, даже го прави вреден.

Е ДА МЪЛЧИМ ЛИ СЕГА!? – Не разбира се! .... в следващия пост ...

*****

4 коментара:

  1. СТАТИЯТА Е АВТОРСКА комуникация, манипулация, стратегия, съзнание

    СТРАТЕГИИТЕ НАСОЧЕНИ КЪМ "СЪЗНАНИЕТО", МОГАТ ДА СЕ ПРИЛОЖАТ КАКТО ВЪВ ВОЙНАТА, ТАКА И В ПАЗАРА, В ПОЛИТИКАТА И В ЛИЧНИЯ ЖИВОТ.

    НЕ ОЧАКВАЙТЕ ОТ СТРАТЕГИЯТА "РЕЦЕПТА", НЕЩО КОЕТО СЕ ОЧАКВА ОТ ТАКТИКАТА.

    ОтговорИзтриване
  2. Краят на статията много ми напомня извода и на още един известен умен човек Алберт Айнщайн, който е казал: "Ако А е успеха в живота, то тогава А=х+y+z, където
    х е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена:)

    ОтговорИзтриване
  3. Още една провокираща статия! Чакам с нетърпение да прочета продължението! Да влияеш на съзнанието е доста примамлива, изкушаваща и малко страшна идея, а какво би означавало да владееш съзнанието?

    ОтговорИзтриване
  4. "Веднъж думите излезли от устата ви се преработват субективно и смисълът им се изкривяват от другите, което още повече обезсмисля този начин на въздействие, даже го прави вреден"
    АЗ РАБОТЯ С ХОРА ,НА СТЕНАТА В МОЯ КАБИНЕТ СТОИ НАДПИС "ТУК ВСИЧКИ ДОСТАВЯ РАДОСТ ЕДНИ КАТО ИДВАТ ,ДРУГИ КАТО СИ ТРЪГВАТ " господи колко прав си ,поклон !!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване