събота, 19 декември 2009 г.

АКО ИСКАШ МИР ГОТВИ СЕ ЗА ВОЙНА





Природата е решила, че това, което не може да се защитава, не трябва да бъде защитавано.” Р. Емерсън

Нашият проблем е в това, че ни учат да живеем в мир и това ни прави неподготвени, когато се изправим пред реалния свят, който е една война с всекидневните битки, които водим.

Светът става все по-конкурентен и ни изправя пред противници, който биха направили всичко, за да спечелят предимство.

Най-трудни са битките срещу тези, който се поставят на наша страна. Тези, които привидно играят в нашия отбор, но ни саботират зад кулисите. Те се възползват от общата група за постигане на личните си интереси. Трудно се забелязват и противниците, които са в позиция на изчакване. Те ни внушават чувство за вина и ни предлагат помощ, която никога не идва.

Ето защо често се пише за това как да се справяме с конфликтите. Всеки от нас има агресивен инстинкт и за това с неприсъщите за човека идеали като мир и сътрудничество не можем да направим живота си по-добър. Съвети и постулати от типа как да станем по-силни или как да се защитаваме в една агресивна среда избягват неприемливото формулиране на проблема, т.е. как да организираме и насочваме нашата агресия, вместо да я отхвърляме и потискаме. „Ако искаш мир, готви се за война” Сун Дзъ

Да се върна на манипулацията, ако тя не е предварително обмислена и не е контролирана е непродуктивна в дългосрочен план. Отделих две сатии за манипулирането, защото в „добри ръце” е много силно оръжие. Всяка ситуация има емоционален фон и ако се поддаваме на емоции ще ставаме предвидими и уязвими. Прикривайте емоциите си и провокирайте емоционално другите.

Ще поясня: ако един човек прикрива агресивните си действия, той няма да ги сподели с вас, но ако реагира агресивно на ваша реплика, към която добронамерения би останал емоционално спокоен или дори индеферентен, това ще издаде потенциалния ви враг.
Ако вие е страх, ще преувеличавате възможностите на противника, ако сте гневен ще прибързвате, ако се уповавате на любов ще бъдете подведен.

Стратегията е произведение на нашия разум, тя не е материална. Ако претърпите поражение виновна е вашата стратегия, а не противникът, когото най-често обвиняваме за неуспехите си. Не бъркайте стратегията с тактиката. В живота повечето са тактици, макар да си мислят, че са стратези. Тактиците са ограничени и ригидни, докато стратезите са мобилни и виждат надалече и гледат нашироко.

За една успешна стратегия е необходимо:

1. Да си поставите близки и далечни цели, като се фокусирате върху далечните.
2. Да избягвате излишните битки и да се биете там където е неизбежно. Повечето от нас са склонни да разделят битките на лесни и трудни. Най-общо казано да се бият там където са силни и да избягват тези, в които са слаби. Пояснение: Идентифицирайте противника и не хабете ресурс в безсмислени битки. Когато се насочите към противника си, търсете силните и слабите му страни.
3. Интелигентната битка се води с индиректни маневри, по този начин действията се проследяват трудно.

Това е въвеждане в темата за старетията с идеята да публикувам различни варианти от класическите военни стартегии до коварните стратегии на днешните времена.

ОЩЕ ЗА
СТАРТЕГИЯТА има статия в блога.


*****

3 коментара:

  1. война, манипулация, маркетинг, мениджмънт, пазар, стратегия, тактика

    ОтговорИзтриване
  2. Управлението на личната агресия и трансформирането и в полезна енергия, за да постигаме целите си, изисква силен характер, воля, самоконтрол(сигурно и други лични качества). По тази причина повечето хора предпочитат да прочетат наготово смлени книги и съвети за това как да станат по-добри, по-щастливи,по-богати, вместо да се замислят, да се обърнат към себе си. В другия случай самоопзнаването и погледа навътре към собствените ни качества, поставянето им на везната, биха ни дали повече информация от която и да било книга със съвети за успех.Лесно даваме мнение за околните, но когато трябва да се самооценим мнението ни е пречупено през погледа на околните или през призмата на желанието ни какви бихме искали да бъдем.Много по-често се интересуваме как изглеждаме отвън, а "вътрешния" вид остава на заден план. В този смисъл статиите "Стратегията" и "Ако искаш мир, готви се за война" ме накараха да се замисля за качествата и поведението си в различни ситуации и да сравня подхода и решенията си с посочените тук три точки за успешна стратегия.Лично аз смятам да ги приложа на практика в подходящ момент. Приемам съветите тук като отправна точка, защото според мен те са взети от опита на един успял човек, за което прочетох в интервюто на автора във В."Пари".

    ОтговорИзтриване
  3. Понякога човек не може да контролира гнева си и не се знае какво може да направи ,докато е агресивен!За това трябва много да се внимава!Трябва да знаем как да се държим с хората,с едни сме по-свободни,а с други ,които ни се струват съмнителни,трябва да бъдем по-резервирани и да не се доверяваме!!!Скоро се сблъсках с един проблем...този проблем беше със съседа ми,който имаше претенции към моето ходене и подаде жалба срещу мен,след като втория път дойде до стаята ми и ме заплашваше ,че ше подаде оплакване срещу мен и ме обиждаше!!!Бях много разстоена тогава,но приех това,което се случи и запазих спокойствие.След подадената жалба,аз трябваше да напиша обяснение на базата на жалбата,която прочетох!Имах да кажа много и написах доста дълго обяснение за агресивното държание на този човек!Та тази статия ми стана интересна и се зачетох,видях че има един коментар.Трудно е да бъдем стратези,по-лесно тактични,но има хора,които нямат никаква тактика и такива хора аз не понасям и отбягвам,не искам да имам нищо общо с идиоти и арогантни хора!!Не пожелавам на никого да има проблеми с тях,защото проблемите ,които създават ,стават още по-големи!

    ОтговорИзтриване